Ann Leckie’s Het recht van de Radch (review)

0
Op een afgelegen planeet nadert een persoon, die zich Breq noemt, het einde van haar missie.

Breq is meer dan ze lijkt, en minder dan ze was. Jaren geleden was zij Recht van Toren, een kolossaal ruimteschip met een artificiële intelligentie, die duizenden ingelijfden met elkaar verbond onder het bewind van de Radch, het rijk dat het heelal aan het veroveren is.

Door een verraderlijke daad is dat alles haar afgenomen en nu heeft Breq nog maar één kwetsbaar lichaam over. En nog maar één doel in haar leven: wraak nemen op Anaander Mianaai, de bijna-onsterfelijke heer van de Radch, die over veel meer dan één lichaam beschikt …

Originele titel: Ancillary Justice
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff Bv

Toen ik van dit boek hoorde vond ik het direct een super leuk en origineel idee. Een ruimteschip dat zich voordoet als mens! Ik was razend benieuwd hoe dit in zijn werk zou gaan en vind dat Breq, de alias die het ruimteschip gebruikt, daar wonderwel in slaagt. Zij slaagt er zodanig goed in dat de andere personages geen benul hebben van wat zij echt is.

Voor de verduidelijking volgt hier een korte beschrijving: De Radchaai is een volk die zichzelf ziet als de ideale beschaving en hun missie bestaat uit de andere volkeren in het heelal even beschaafd als hen te maken. Om hun missie te volbrengen annexeren zij de andere bevolkingen en wie tegenpruttelt wordt vermoord, gestuurd naar een heropvoedingskamp of wordt gebruikt als ingelijfde. In de laatste situatie wordt hun lichaam ingevroren en bewaard tot wanneer ze moeten dienen. Dan worden de lichamen ontdooid en worden er allerlei implantaten in het lichaam gevestigd, zodat deze deel uitmaakt van het schip. Breq is zo’n ingelijfde en tevens het laatste segment ( lichaam ) van het ruimteschip Recht van Toren.

Transportschepen in de baan rond de planeet Shis'urna

Transportschepen in de baan rond de planeet Shis’urna

Het bovenstaande maakt reeds duidelijk dat je er je gedachten moet bijhouden. Zowel Recht van Toren als Anaander Mianaai bestaat uit verschillende delen en de belevenissen van deze segmenten worden vlot met elkaar verweven. We horen met verschillende paren oren, zien door verschillende paren ogen en spreken door verschillende monden. En soms kom je zinnen tegen zoals: “Nu moet ik naar de dokken om mezelf voor te zijn”. In het begin was dit een echte aanpassing voor mij, maar van zodra je aan deze schrijfwijze gewend bent, vlieg je door het verhaal.

Wat ook wennen was is het idee dat de Radchaai geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, waardoor je constant twijfelt of het personage nu mannelijk of vrouwelijk is. In het begin dacht ik bijvoorbeeld dat luitenant Awn een man was, maar naar het einde toe blijkt het een vrouw te zijn. Of toch niet? De twijfel blijft bestaan, maar eigenlijk doet dat er niet echt toe. Wat wel belangrijk is voor de Radchaai, is van welk huis je afkomstig bent. Als je afkomstig bent van een lager huis ( klasse ) zal je minder gerespecteerd worden, ook al heb je een functie met een hogere maatschappelijke relevantie.

Ann Leckie

Ann Leckie

Het Recht van de Radch deed me met momenten ook terugdenken aan George Orwell’s 1984. Net zoals in 1984 is er in dit verhaal geen sprake van privacy en vrije meningsuiting. Elk woord dat je zegt kan zich vroeg of laat tegen je keren. Elke kleine verandering in je hartslag of bloeddruk wordt geregistreerd door het ruimteschip of –station waarop je je bevindt. Als het schip je goed genoeg kent, kan ze als het ware je gedachten lezen/voorspellen en deze doorgeven aan de leider van de Radch. Er bestaat geen echte vrijheid voor de burgers van deze natie.

Ook laat Recht van de Radch je stilstaan bij de eeuwige discussie of AI’s echte gevoelens kunnen hebben of dat deze werden voorgeprogrammeerd. De schepen hebben zo hun favorieten onder de kapitein en de verschillende luitenants. Vroeger gebeurde het zelfs wel eens dat een schip gek werd van verdriet toen één van deze favorieten stierf. Maar dat probleem werd opgelost door de schepen anders te programmeren. Wat mij doet twijfelen: Handelt Breq echt uit (wraak)gevoelens of handelt zij zoals zij werd geprogrammeerd? 

Shuttles komen en gaan op de transportschepen

Shuttles komen en gaan op de transportschepen

87%
87%
Leestip!

Het Recht van de Radch werd bekroond als het beste sci-fi verhaal van 2014 en dit kan ik alleen maar beamen. Het is een origineel, meeslepend en goed geschreven verhaal dat opbouwt tot een sterk plot.

  • verwachting
    8
  • na de laatste pagina
    9
  • terugblikkend
    9
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties