6 boeken om de zomer mee door te geraken

0

Heb je nieuwe leestips nodig voor op reis, wil je enkele goeie boeken doornemen in de koelte van je woonkamer of heb je nieuw leesvoer nodig voor op de trein terwijl de rest van je collega’s op reis zijn? 

In de zomer schakelt heel de wereld een versnelling lager in, dus ook jij mag het rustiger aan beginnen te doen. De ideale gelegenheid om wat deftige literatuur te verslinden. Het onderstaande lijstje is stiekem simpelweg het pakketje boeken dat net in de brievenbus van ondergetekende zat. Een verzameling van heel recente boeken en één relevante aanrader!

All the Birds in the Sky van Charlie Jane Anders

Charlie Jane Anders is de oprichter van sciencefictionblog io9, een website die ze verliet in 2016 om te focussen op het schrijven van literatuur. En die carrièreshift was een geslaagde keuze, want het leverde haar debuut All the Birds in the Sky op, een boek dat de grens tussen fantasy en sciencefiction doet vervagen. Ze won er in 2017 een Nebula Award mee en werd genomineerd voor een Hugo Award.

Anders speelt op verfrissende wijze met herkenbare elementen in het verhaal over Patricia de heks en Laurence de wetenschapper. Het zijn uit elkaar gegroeide jeugdvrienden wier paden weer kruisen door het aankomende einde van de wereld. All the Birds in the Sky begint als een kinderboek dat snel uitgroeit tot een onvoorspelbaar volwassen visie op fantasy en scifi.

The Wanderers van Meg Howrey

We sturen mensen naar Mars. Voor dat gebeurt, moeten de drie uitverkoren veteraan-astronauten bewijzen dat ze de juiste personen zijn voor de job in een realistische simulatie van de reis die maar liefst 17 maanden duurt. De drie crewleden worden op de voet gevolgd, maar het onvermijdbare loert om de hoek: wanneer stuikt hun emotionele stabiliteit in elkaar?

Ook al heeft schrijver Meg Howrey duidelijk haar research gedaan, de wetenschappelijke accuraatheid staat nooit in de weg van de complexiteit van de personages. Het persoonlijke verhaal (en verhalen, want Howrey wisselt geregeld van perspectieven met de crewleden en hun familie) staat voorop in het bij het trage en toch meeslepende The Wanderers.

Norse Mythology van Neil Gaiman

Neil Gaiman (American Gods, Good Omens, Stardust en nog een stuk of 40 boeken) stelt nooit teleur. Ook zijn nieuwste boek, dat nogal voor de hand liggend klinkt in zijn opzet, verrast door zijn meesterlijke manier van vertellen. Met Norse Mythology moderniseert hij de oerklassieke Noorse saga’s en goden, zijn favoriete van alle mythische vertelsels.

In de handen van Gaiman wordt wat een simpele hervertelling kon zijn in die van iemand anders een diepgravende uiteenzetting van karakters die we bij naam kennen (Odin, Thor, Freya en meer), maar waarover we eigenlijk niet zoveel van weten. Het zijn epieken die veel minder bekend zijn dan pakweg de Griekse legenden en daardoor verrassender zijn. De auteur bewijst dat de Noorse goden dubbel en dik een nieuw publiek verdienen.

Exit West van Mohsin Hamid

In een land in het Midden-Oosten, geteisterd door oorlog, is het einde nabij. Verzetsstrijders staan op het punt de overheid omver te werpen en daarbij kijken ze niet om naar een lijk meer of minder. Ondertussen ontmoeten Nadia en Saeed elkaar. Er ontstaat een romantische band tussen de jonge mensen, een band die op de proef wordt gesteld wanneer de ene bom na de andere families uit elkaar scheurt. Ze horen geruchten over deuren naar andere landen en besluiten hun oude leven achter te laten.

Mohsin Hamid schrijft met Exit West een eerlijk, bitterzoet liefdesverhaal in tijden van migratie en oorlog. De deuren hoeven er zelfs niet te zijn, het zouden simpelweg bootjes kunnen zijn die de twee geliefden naar een onbekende bestemming voeren. Met zijn soms eeuwige zinsconstructies sleurt Hamid je mee in een brutale en romantische maar nooit sentimentele wereld.

Borne van Jeff VanderMeer

In de ruïnes van een stad is het enige wat nog echt rechtstaat het hoofdkwartier van de Company, een bedrijf in biotech. In diezelfde staat dwaalt Rachel rond, die zich nog het leven voor de ecologische catastrofe herinnert die in de toekomst de wereld op haar kop zette. Ze botst op een gigantische beer die de stad nog meer ruïneert en schept er een band mee zoals een moeder dat zou doen.

Auteur Jeff VanderMeer doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Hij schreef de bekroonde Southern Reach-trilogie, een werk dat ook komaf maakte met de grenzen van het sciencefictiongenre. Borne is een stuk conventioneler, maar dat betekent niet dat het geen uitdagende leesbeurt zal worden.

American Gods van Neil Gaiman

Gaiman staat twee keer op ons zomerlijstje en dat is dankzij de tv-adaptatie van American Gods die er net zijn eerste seizoen heeft opzitten. American Gods combineert mythologie met fantasy, overgoten met een flinke scheut Americana. Het mag geen toeval zijn dat net zoals in het nieuwe Norse Mythology alles rond goden draait.

Shadow, een ex-gevangene, leeft in een wereld waar goden en mythologische beesten bestaan, simpelweg omdat mensen in hen geloven. Maar het Amerika van Shadow is goden niet welgezind: de oude worden verbannen door nieuwelingen zoals Media of The Technical Boy. Shadow wordt ingehuurd door de mysterieuze Mr. Wednesday die de incarnatie is van, je raadt het al, Odin.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties