1984 – George Orwell

1
Nieuwspraak, Big Brother … het vocabulaire uit 1984 is in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. De roman van George Orwell uit 1949 over de strijd van Winston Smith, ambtenaar op het ministerie van Waarheid, tegen de alles doordringende Partij en zijn gedoemde liefde voor Julia heeft niets van zijn literaire zeggingskracht verloren.

In Orwells, steeds weer herdrukte, anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid. Dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. 1984 is onverminderd geldig als benauwend nauwkeurige blauwdruk van elk dictatoriaal regime.

Aangezien de populairste boeken van dit moment bestaan uit kleurboeken voor volwassenen, kookboeken en biografieën van BV’s waar niemand echt in geïnteresseerd is, wordt het tijd om nog eens een echte klassieker boven te halen. Berg die kleurpotloden en kookpotten even op en ontspan met 1984 van George Orwell.

Hoewel ontspannen niet volledig van toepassing is. 1984 leest vlot maar vraagt toch de nodige concentratie om de gedreven politiek volledig te doorgronden. Wanneer bepaalde begrippen uit de Nieuwspraak worden uitgelegd, is het aangeraden je gedachten er goed bij te houden. Hoewel je het ook heel simplistisch kan uitleggen, want het draait maar rond één ding: macht, in zijn zuiverste vorm.

George Orwell

George Orwell

Ik ben enorm gesteld op privacy en vrijheid van geest, waardoor ik 1984 een donker, deprimerend en beangstigend boek vind. Het is een angstaanjagend idee om te leven in een wereld waarin iedereen een potentiële spion is van de overheid. Waarin zelfs kinderen worden opgeleid om hun ouders te bespieden. Daarnaast wordt je constant in de gaten gehouden via de teleschermen. Supergevoelige machines die alles registreren van geluid, beeld en zelfs toename in hartslag, wat reeds voldoende is om iemand te beschuldigen van “anders denken”.

Wat 1984 het zo goed maakt, is dat het verhaal hopeloos realistisch is en het je doet nadenken. Zelf nadat je het boek hebt neergelegd blijft het nog een tijdje door je hoofd spoken. We willen allemaal geloven dat wij niet worden aangetast door propaganda, maar is dat echt zo? En hoe zit het met al de technologie die ons omringt? Wordt alle onze elektronische communicatie niet stiekem bewaard en wie krijgt toegang tot deze gegevens? Is het afluisterschandaal van de NSA nog maar het topje van de ijsberg? Interessant om even bij stil te staan en te luisteren naar de waarschuwing die 1984 bevat. Al vraag ik me af, hoeveel van ons er echt luisteren…

80%
80%
Beangstigend

Deze klassieker is in tijden van NSA klokkenluiders nog nooit zo relevant geweest. 1984 schetst een donker en deprimerend toekomstbeeld maar boven alles blijft het een nagelbijtende must-read.

  • Verwachting
    7
  • Na de laatste bladzijde
    9
Share.

About Author

Gwen

Liefhebber van het geschreven woord, b-films en cijfers. Aanbidder van Stephen King en Tim Burton. Beginnende muzikant maar een eeuwige student met een zwak voor bebaarde mannenlichamen.

Reacties