Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
De integrale Clifton 1 review: vooral voor stripofielen - Geekster
Categories: BD/StripsComicsReview

De integrale Clifton 1 review: vooral voor stripofielen

[columns][column size=”2/4″]Tien jaar nadat de Franse bundelingen van Clifton begonnen, krijgen we in de Benelux eindelijk de eerste integrale van deze serie. Ook in het Nederlandse taalgebied kent de serie een redelijke schare lezers. Hoewel de serie voornamelijk gelinkt is aan de era waarin Turk en De Groot de touwtjes in handen hadden, gaat de geschiedenis veel verder terug. [/column][column size=”2/4″] Schrijver: Raymond Macherot, Greg
Tekenaar: Raymond Macherot, Jo-El Azara
Uitgever: Dupuis
Aantal pagina’s: 150
Prijs: € 34.99
Verschijningsdatum: 2 juni 2021[/column][/columns]

Deze integraal begint in 1960 toen de eerste verhalen van Clifton in het weekblad Kuifje verschenen. Niet veel mensen weten dat de Engelse kolonel eigenlijk werd bedacht door Raymond Macherot. Iemand die later bij Dupuis roem zou vergaren met zijn strips over dieren zoals Snoesje en Minolt. Al is het ironisch dat zijn geesteskinderen bij Lombard, zoals Clifton en Chlorophyl, na zijn vertrek juist erg succesvol werden. Maar dat geheel terzijde.

Dit eerste deel bevat de verhalen ‘Op Speurtocht met Kolonel Clifton‘, ‘Clifton in New York‘, ‘Clifton tegen de spionnen‘ en ‘De duivelse Dwergen‘. Het laatste verhaal werd gemaakt door Greg en Jo-El Azara omdat Macherot op dat moment dus was vertrokken naar uitgeverij Dupuis.

De eerste drie verhalen zijn wat simpel. Clifton is hier nog heel nadrukkelijk een product van zijn tijd. Een stijve gepensioneerde kolonel die de tijd doorbrengt met het spelen van scoutsleider en als hobby de politie bijstaat in de hoedanigheid van detective. In het eerste verhaal staat hij twee juweliers bij die het slachtoffer zijn van een beroving. De Arabische diamant Kohr-i-door is gestolen maar het lijken geen huis-, tuin- en keukendieven te zijn. Wat volgt zijn wat semi-komische scènes die van toevalligheden aan elkaar hangen.

© Le Lombard

Het tekenwerk is oké. Steden en mensen zijn voor Macherot in 1960 nog wat onwennig. Hij tekent een beetje zoals gebruikelijk was in de jaren zestig. Zijn mannetjes doen wat denken aan de stijl van Hanna-Barbera bijvoorbeeld.

Het laatste verhaal is in dat opzicht al een stuk beter. Greg maakt er een lollig detective van met een wat beter uitgewerkt scenario. Het werk van Azara oogt ook wat strakker dan dat van Macherot. Het staat hier nog ver af van de detective die we later leren kennen in de eerder genoemde serie van Turk en De Groot. Toch is het wel heel leesbaar.

Deze hardcover wordt afgemaakt met een stevig dossiertje waarin het een en ander wordt verteld over Raymond Macherot en de voorgeschiedenis van de serie Clifton. Het zorgt ervoor dat je als lezer in ieder geval de context begrijpt.

Voor een complete serie is de aankoop van deze hardcover verplicht. Het gros van de verhalen zullen alleen interessant zijn voor mensen die oud genoeg waren om geabonneerd te zijn op het weekblad Kuifje in 1960.

dennis

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

6 uren ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

2 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

3 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

6 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

6 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago