Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
Fuji review: ontsnappen van de machtige vulkaan - Geekster
Games

Fuji review: ontsnappen van de machtige vulkaan

Fuji is de beroemdste vulkaan in Japan. Met zijn 3776 meter hoogte staat hij als een trotse keizer in het landschap. Gelukkig is hij sinds 1706 niet meer wakker geworden… Tot wij besloten er een wandeling op te maken natuurlijk! Samen met onze medereizigers moeten we er alles aan doen om samen de veiligheid van het dorp aan de voet te bereiken!

Spelontwerp: Wolfgang Warsch
Uitgever: Feuerland Spiele
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 10+
Speelduur: 30-60 min.

Keuzes maken

Hoe stoerder we zijn, hoe moeilijker we het kunnen maken.

Fuji geeft ons onmiddellijk een aantal opties om uit te kiezen. Allereerst nemen we 1 van de 7 scenariokaarten om te kijken welk pad we bewandelen. Daarna nemen we elk een personage, hun materiaal en de bijhorende dobbelstenen. Hoe stoerder we zijn, hoe moeilijker we het kunnen maken. Er zijn 4 verschillende moeilijkheidsgraden waar we kunnen uit kiezen. Natuurlijk nemen we als doorgewinterde bergbeklimmers alleen maar het hoogste niveau. Zo stoer zijn we wel!

Dobbelen voor je leven

Spelers rollen hun dobbelstenen allemaal op hetzelfde moment en vergelijken dan de resultaten met de spelers naast hen.

Een van de basisprincipes van Fuji is hoe spelers van kaart naar kaart bewegen. Spelers rollen hun dobbelstenen allemaal op hetzelfde moment en vergelijken dan de resultaten met de spelers naast hen. Dit kleine maar belangrijke detail gaat het spel heel erg spannend maken met momenten. Tegels hebben immers een aantal voorwaarden om ernaartoe te bewegen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je alleen maar gele resultaten en alles met een 4 mag gebruiken. Al deze waarden worden dan vergeleken met je buren, dan wie je een hoger totaal moet hebben. Lukt dit, dan mag je bewegen naar deze tegel. Nu denk je: “Maar zo moeilijk is dat allemaal niet!”

Je moet rollen achter je scherm.

Inderdaad, mocht het niet zijn dat je de rol eerst moet doen achter je scherm en deze alleen mag bespreken met je medespelers nadat je dit resultaat kent. Je mag niet zeggen wat je hebt als rol maar wel hinten en overleggen over waar het interessant is om naartoe te bewegen. Op dit moment kunnen we ook betaalde materiaalkaarten gebruiken om de planning te beïnvloeden. Hierna mag je eventueel nog dobbelstenen herrollen door kaarten of abilities van je personage.

Lopen tot je buiten adem bent

Alleen als het resultaat van de rol hoger is dan je buren mag je de meeple verplaatsen.

Meeples mogen 1 tot 3 vakjes ver bewegen in hun beurt. Alleen als het resultaat van de rol hoger is dan je buren mag je de meeple verplaatsen. Hoe verder je beweegt, hoe meer kans je hebt om stamina te verliezen. Dit hangt ook af van je buren en hoe vlug zij bewegen. Nadat je op je bestemmingstegel gaat staan, kijk je naar je eigen movementpunten en vergelijk je deze met de buur met het hoogste resultaat. Het verschil hiervan moet je als staminapunten verliezen. Hoe meer je er hiervan kwijt raakt, hoe vlugger je gewond kan worden. Als dit gebeurt, moet je een van de volgende vreselijke verwondingen kiezen. Als een speler zonder stamina komt te zitten, dan verliezen alle spelers het spel.

  • Je been: Je verliest permanent 1 dobbelsteen.
  • Je arm: Je mag geen materiaalkaarten meer dragen.
  • Je oog: Je mag geen dobbelstenen herrollen.
  • Hoofd: Je mag je speciale vaardigheid niet meer gebruiken.

Eruption

Uiteindelijk gaat de vulkaan uitbarsten op het einde van de ronde en begint de lava naar beneden te stromen. Iedere kaart die aangrenzend is aan een lavakaart, wordt omgedraaid. Als er hier een meeple op staat, dan verbrandt hij levend! Wat dan ook wil zeggen dat de spelers verliezen natuurlijk, gezien dit een spel is waarbij we allemaal moeten overleven. Het begint met weinig maar naarmate het spel verder gaat beginnen tegels meer en meer met lava bedekt te worden. Zeer spannend als je die beurt niet kan bewegen!

serge

Recent Posts

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

21 uren ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

4 dagen ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

4 dagen ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

5 dagen ago

Abigail review: dansend kat- en muisspel

Opgepast, M3GAN. Na een dansende robot brengt horrorprent Abigail ons een nieuw dansend monster, nu…

6 dagen ago

The Fall Guy review: liefdesbrief aan stuntmannen en -vrouwen

Wanneer een voormalig stuntman regisseur wordt, kan je verwachten dat z’n films garant staan voor…

7 dagen ago