Deprecated: The PSR-0 `Requests_...` class names in the Requests library are deprecated. Switch to the PSR-4 `WpOrg\Requests\...` class names at your earliest convenience. in /data/sites/web/geeksterbe/www/wp-includes/class-requests.php on line 24
The Magic Order volume 1 review: Harry Potter voor volwassenen - Geekster
Comics

The Magic Order volume 1 review: Harry Potter voor volwassenen

Goede tovenaars nemen het op tegen slechte tovenaars. Meer is er niet aan The Magic Order, maar toch zal het je aandacht blijven houden.

In The Magic Order bouwt Mark Millar (Kick-Ass, Captain America: Civil War) enigszins terughoudend een wereld uit waarin magiërs ons in het geheim beschermen tegen het kwaad. Tot het kwaad tussen henzelf zit. Vijf tovenaarsfamilies, een soort variant op maffiosi, moeten het opnemen tegen een in het leder gehulde tovenares met een onstopbare moordenaar aan haar zijde. En dat lukt alleen maar als de leden van de disfunctionele Moonstone-familie de vredespijp doorgeven aan elkaar.

Millar is een talent in het bedenken van heel sterke, verkoopbare concepten. Naarmate zijn verhalen vorderen, heeft hij de gewoonte om dat talent te verspillen. En dat geldt ook voor The Magic Order. In wat een volwassenere, donkere versie van Harry Potter is, een concept dat elke fantasyfan zal aanspreken, lost hij mondjesmaat unieke kenmerken van zijn wereld zonder ooit echt zijn inspiratiebronnen te ontstijgen. Het einde is een opeenstapeling van wendingen die door merg en been moeten gaan, maar simpelweg die kans missen omdat emotionele investering ontbreekt.

© Image Comics

The Magic Order verbaast je met inventieve moordtaferelen, epische gevechten en gloednieuw gebruik van magie (zoals mensen folteren door ze te transporteren naar klassieke romans zoals Robinson Crusoe en Dostojevski’s Misdaad en straf). Het vraagt een vakman om dat allemaal in beeld te brengen en met Olivier Coipel (Spider-Verse, House of M) aan zijn zijde heeft Millar geluk. Coipel steekt meer persoonlijkheid in de personages dan wat Millar hun laat zeggen. Ze ademen en doen je meeleven. Coipel en inkleurder Dave Stewart mogen zich kronen tot de echte tovenaars van The Magic Order.

Het is moeilijk om echt aan te duiden waar het verhaal de mist ingaat. Millars verhalen heb je zo uitgelezen en lijken allemaal cool op het moment zelf, maar achteraf heb je altijd het gevoel dat het potentieel nooit bereikt is. Uiteindelijk schrijft Millar zijn comics alsof het scenario’s zijn voor verfilmingen en dat gevoel wordt alleen maar versterkt door Netflix die The Magic Order mee uitgeeft.

© Image Comics

The Magic Order volume 1 is geschreven door Mark Millar, getekend door Olivier Coipel met Dave Stewart en uitgegeven door Image Comics op 17 april 2019.

Matti Meurisse

Onderweg van de tv naar de cinemazaal met een comic in de hand.

Recent Posts

Jerom volume 1 review: oude favoriet herdrukt

Jerom heeft dan eindelijk zijn eerste integrale te pakken. Het heeft Standaard Uitgeverij behaagd om…

2 dagen ago

Challengers review: Zendaya’s Lovegame

Challengers is de tennisfilm van Zendaya. Als love-interest van Spider-Man kon dit natuurlijk niet uitblijven…

4 dagen ago

Mother’s Instinct review: voorzichtig trauma

Mother's Instinct is een remake van de Franstalig-Belgische film Duelles uit 2018 van Olivier Masset-Depasse.…

5 dagen ago

No Rest for the Wicked early access preview: een frisse wind?

Moon Studios, de ontwikkelaar van de briljante games Ori and the Blind Forest en Ori…

1 week ago

De Kiekeboes 1 review: een nieuw begin

In september 2023 verscheen het 164ste album van de Kiekeboes met de titel Seizoensfinale. Het…

1 week ago

Final Fantasy XVI – The Rising Tide DLC review: natte droom

Square Enix beloofde op de Game Awards 2023 niet één maar twee DLC's voor Final…

1 week ago